måndag, juni 17, 2013

Veckans väder

Sommaren som äntligen kom till Italien:


Olika synpunkter på mat

I lördags bjöd jag på banan med choklad, ni vet den när man lägger chokladbitar in i en banan och sen i ugnen/på glöden. Jag hade aldrig trott att en så pass simpel sak skulle skapa så stor uppmärksamhet, folk kunde nog inte tro sina ögon. Nyfikenheten var alltså stor, speciellt eftersom bananen såg ganska osmaklig ut efter att den kommit ut ur ugnen. Jag kunde däremot pusta ut när till och med de något kräsna italienarna medgav att bananen fallit dem i smaken.

Jag måste ju förstås också berätta hur vi går ut i skogen, gör upp en eld och sitter och grillar korv och gör varma bananer med choklad. Jag hade kanske insett att det är något typiskt som vi gör i Finland före jag märkte hur konstigt mina ord klingade här.

En av de största kulturskillnaderna mellan Italien och Finland är nog hur vi ser på mat. Vad man kan äta, hur det kan (och inte kan) kombineras, hur och var man skall äta maten och så vidare. Vid det här laget kunde jag skriva en hel bok om dessa skillnader. Alltså, fortsättning på temat följer garanterat.

Nya frukostvanor?

Italienare och vin ja, det är en intressant kombination. Jag hade nog hört talas om att man förr i tiden drack vin och åt prosciutto till frukost, men kunde ändå inte tro mina ögon när jag såg en äldre herreman hiva i sig ett glas vin vid en kaffedisk klockan åtta på morgonen. Måndag morgon.