fredag, oktober 26, 2012

Följ mig till mitt vardagsrum

För att följa mig i Italien kan du börja med att hitta mig i det som jag kallar mitt vardagsrum på "banner bilden" ovan :)

Tjuvsovare

Jag undrar vad de italienska gymmen skulle säga om de visste att folk i Finland far på spinning kvart före sju på morgonen. Här öppnar gymmen tidigast klockan tio.

En djupdykning i olika ordförråd

Jag har insett ett faktum. Och jag har en idé.

Faktumet är det att mitt engelska ordförråd inte längre räcker till för att lära mig italienska. Och det är otroligt frustrerande och tidskrävande att bolla med flera ordböcker samtidigt, jag tappar helt greppet om det ord jag försöker förstå.

Mitt lösningsförslag bygger på en idé att målet inte är att kunna översätta det italienska ordet till ett ord som redan är bekant för mig, utan att sätta ordet i ett sammanhang så att ordet får en betydelse. Lösningen heter thesaurus.com.

Jag har för länge sedan gett upp att söka italienska ord i ett italienskt-svenskt lexikon. Det är så sällan jag lyckas hitta något att det känns meningslöst att ens försöka. Istället använder jag wordreference.com som oftast alltid har ett förslag på vad ordet betyder på engelska. Till exempel ricorsività på italienska betyder recursion på engelska. Recursion säger mig absolut ingenting, och mina svensk-engelska ordböcker vet inte mer än jag vet. Hittills verkar min idé med thesaurusen funka ypperligt. Vilken fröjd!

Varm choklad tar över glassen

Jag har bara träffat sympatiska österrikare, och trenden fortsätter. Ikväll var både de och jag nöjda, de för att de hittade österrikisk öl och jag för att jag hittade ett cafe med 32 smaker på varm choklad, tydligen är det italienarnas supliment för glass under vintern. För här äter man faktiskt inte glass på vintern. Konstigt, jag vet.