torsdag, april 18, 2013

Mina ögon, som nya

Idag har jag uppdaterat mina linsstyrkor vilket i praktiken att jag bytt upp min livskvalité två steg. Tänk att man kan vänja sig med att se dåligt! Jag satt på torget och spanade in alla människor på avstånd, samtidigt som jag höll handen mot marken för att undvika yrseln som den nya synkvalitén innebär, åtminstone så länge som jag är ovan.

Min mångkulturella vardag

Jag kom just på mig själv med att ta en paus från att plugga tyska ord för att googla ett ord på italienska som jag ville använda för att skriva i ett sms åt en kompis. Efter att ha skrivit ett annat sms på engelska fortsätter jag återgår jag till att plugga tyska.

När jag tidigare bott utomlands i en helt enspråkig engelsk miljö tog det inte många månader förrän jag började tänka på engelska. Nu däremot, när jag lever i denna kompott av olika språk, är mitt tanke- och känslospråk fortfarande svenska. En intressant aspekt är att det är finlandssvenskan i sig som är viktig, jag har stora svårigheter hålla igång en diskussion med en rikssvensk.

En annan sak som jag lagt märke till är hur otroligt värdefulla mina mångkulturella erfarenheter är. Till exempel har jag enormt stor glädje av att jag varit i flera gånger i Kina i interaktionen med mina kinesiska roomies. På tal om om det, igår provade vi min roomies nästan oändliga (!) lager av peruker. Slutresultatet är att jag är ganska nöjd med mitt eget hår och min egen hårfärg.