måndag, maj 27, 2013

Kinesiska inslag i vardagen


Trots att jag varit i Kina i flera etapper och också bott där (dock inte tillsammans med kineser), är det en helt annan upplevelse att bo tillsammans med kineser, även om det är i Italien. Varje dag lär jag mig något nytt om hur man kan se på tillvaron ur en annan synvinkel. Häromdagen spenderade vi en eftermiddag tillsammans i köket. Jag hade äran att var inbjuden till deras "hot pot" party.

 

Dagens överraskning var när de tog fram mjölkpaket och drack ett glas mjölk till den kryddstarka maten (se bilden till vänster). Jag fick också lära mig hur man olika betydelse som ordet hao har (bilden till höger). Själv är jag ganska nöjd att jag känner till en av betydelserna. Alltid en början!


Finska

Det är inte det att jag glömt bort finska, utan att det är en otroligt ansträngande process att gräva fram orden från mitt skafferi längst bak i mitt huvud. Och så är det så otroligt frustrerande att inte få sagt det jag vet att jag galant borde kunna säga. Som idag till exempel, när en finländsk försäljare ringer åt mig på min finska telefonnummer och jag säger "Asun Italiaassa adesso, no ... ööö.. n .. ny .. nyt". Hur kan det bli så svårt att krysta ur sig ett så enkelt ord? Eller snarare sagt, varför förstår finländare inte italienska, skulle vara bra mycket lättare då ;)