söndag, december 09, 2012

Att bo i kollektiv, fortsättning

Kakornas dag


Hemkommen efter en gigantisk lunch (italienare vet minsann hur man äter gott och mycket) med tillhörande två kakor till efterrätt, hade jag äran att smaka på en kaka som min kämpis har tillrett medan jag varit borta. 

Italienare vet minsann hur kakor skall lagas. Jag ligger således inte i riskzonen för att inte få tillräckligt med godsaker.

Italienska högtider - 8.12

Julgranen i min italienska kämpis rum
Den åttonde december firar den katolska läran immaculata conceptio. Om jag förstått saken rätt firar de att Maria, Jesu mor, fått ett särskilt privilegium från Gud.

Den åttonde december är dock mycket mer än en religiös högtid, det är också då som italienarna klär julgranen och vanligtvis har man en stor familjemiddag.

Efter att ha frågat runt bland mina italienska vänner vad de brukar göra den åttonde december fick jag idag ett helt nytt svar. En kille sa att den åttonde december är den dag som man smakar på sitt hemmagjorda vin som man tillverkat från sin egen vinträdgård. Ja, för här är det en vanlig hobby att ha sin egen vinträdgård och tillverka sitt eget vin.

Efter ljusprocessionen i domkyrkan








Igår kväll var jag för första gången på en katolsk mässa. I slutet av mässen delades det ut ljus med en pappersdekoration runt, och hela församlingen gick ett varv i Sienas domkyrka med ljusen tända ackompanjerade av en sång om Ave Maria.

Sienas vackraste julgran

Siena är ingen grön stad, här finns bara sten och åter sten. Men i takt med julens ankomst dyker det upp julgran efter julgran. Den här är absolut min favorit, den tar andan ur mig varje gång jag går förbi den i mörkret.