fredag, augusti 17, 2012

Kulturkrockar

Det finns speciellt två saker som jag har svårt att vänja mig vid i Italien. Den ena är att man inte betalar kassören genom att ge pengarna, utan man lägger dem på disken eller i en skål som oftast finns framlagd. Det verkar bara så oartigt i mina ögon, och jag har svårt att sluta försöka räcka kassören pengarna fastän jag flera gånger fått ogillande blickar riktade mot min framsträckta hand.

Den andra saken är att man säger Pronto då man svarar i telefon. Det går helt enkelt inte in i mitt huvud att jag inte får säga en motsvarighet till hej då jag svarar i telefonen.

(Kuriosa - idag har jag haft mina två första telefonsamtal på italienska. Låt oss säga såhär, det var två stora steg i rätt riktning. Fast de var inte speciellt graciösa, snarare tvärtom och det multiplicerat med tio)

Florence



Idag har jag varit i Florence som ligger 1,5 timme med tåg från Siena. Vi blev så förvånade över hur lättillgänglig Michelangelo's staty David var att vi måste ta fram en bild på statyn och jämför om vi faktiskt hittat rätt staty. Inga stora konstgurun som besökte Florence idag inte...

Il Palio, dagen med stort D


Okej, det blir lite tjatigt med allt prat om il Palio. Precis så är det också här i Siena. Det är det enda man pratar om. I alla fall, idag var den stora dagen då det riktiga loppet var. Jag hade gått på stan sedan morgonen och tagit del av alla festligheter som förknippas med loppet, så då sista chansen att ta sig in på torget för att se loppet var beslutet att ta bussen hem och se loppet via internet enkelt. Folk hade då suttit på torget sen morgonen i stekande solsken för att få en plats bredvid stängslet.

En intressant upplevelse var att se när en av hästarna blev välsignad inför loppet. En stor mängd turister samt lokala stadsbor samlades utanför en kyrka för att utföra vissa riter och be till Jesu mor om välsignelse inför loppet. Vanligtvis tar man in hästen i kyrkan, men eftersom den här kyrkan har trappor ville man inte riskera hästens hälsa inför loppet. På bilden ovan ser man den gråa hästen som blev välsignad där jag var. Som ni ser vann den inte, istället hamnade den in i en klunga med fem andra hästar som alla föll i en kurva. Det var en salig röra av ryttare och hästar, ryttarna lämnade kvar på marken medan hästarna fullbordade loppet. Bilden ovan är tagen från http://www.sienanews.it/2012/08/16/fotogallery-le-immagini-dalla-piazza-del-campo/# där man också hittar mera bilder (och en massa information om det så intresserar).

Vann gjorde hästen med en ryttare som bär rosa och gula kläder. Jag tog en bild på ekipaget tidigare under veckan, ni hittar dem längre ner på sidan :) Det var första gången på 22 år som den stadsdelen vann loppet, så ni kan tro att glädjen var stor (vilket den i och för sig säkert skulle ha varit oberoende vem som skulle ha vunnit, så funkar det här).