tisdag, januari 15, 2013

Längtan efter rättvisa

Idag frågade jag ut några italienare om hur de studerar inför en examen. Svaret jag fick sades med en alldeles självklart tonfall
"Jag börjar 20-30 dagar före examen, jag studerar varje dag också på veckosluten och håller på precis hela dagen".

En sak som jag verkligen uppskattar med det finländska universitetssystemet är att en av huvudingredienserna är rättvisa. Man vet inte nog att uppskatta det när saker och ting går rätt till, men när rättvisa inte är ett självklart koncept inser man hur mycket man saknar det. Här, fastän man pluggat precis hela månaden, kan saker och ting falla på det mest banala detaljer, som att professorn helt enkelt inte har lust att låta dig slippa igenom examen. Jag avskyr orättvisa!

Ju mera jag ser, upplever och får höra om det italienska universitetssystemet, desto mer uppskattar jag mina studier i Finland. Kanske är det en kliché, men det är sant. Jag önskar jag kunde bjuda in alla italienare till ett rättvist studiesystem i Finland, det är de värda.

Bra kaffesällskap


Dagens insikt

Varför fundera på vad man tror att andra människor tycker om en när andra människor sällan bemödar sig om fundera om de tycker något. Som till exempel han servitrisen som inte brydde sig om fastän vi bröt mot alla cafeets regler och glatt hälsade "ciao ciao belle" när vi gick.