tisdag, januari 08, 2013

20 dagar i Finland, del 1

Här kommer en bildresumé från mina 20 dagar i Finland.

Del 1 


Mitt första intryck av Finland var hur mysigt vi har det - både att våra hus är mysigt byggda och inredda men också hur vi utnyttjar mörkret utomhus för att göra det ännu mysigare.







Tack till alla er som förgyllt mitt jullov i Finland! Välkomna till Italien när reslusten faller in.

Vad en finländare behöver i Italien

Det som jag saknar mest i matväg i Italien är asiatisk mat. Eftersom min resväska var fullproppad med italiensk mat när jag åkte till Finland passade jag på att ta med mig asiatiska kryddor tillbaka till Italien - olika currypastor, ingefärapasta och chilisås.

Italienarna är inte speciellt förtjusta i kryddstark mat, vilket verkligen syns i deras kryddutbud. Före julen fick jag ge upp mina försök att baka pepparkakor, så nu kunde jag inte låta bli att köpa en påse med pepparkakskryddor trots att pepparkakssäsongen officiellt är förbi.


Kardemumma har jag inte heller hittat här, och det känns som att jag åtminstone en gång vill bjuda mina vänner här på vad vi finländare tycker är riktiga bullar.

I farten packade jag också ner lite grillkrydda, inte för att det är en exklusiv krydda för finländarna, men för att jag i något skede kommer att bli trött på Italiens överutbud av örtkryddor.

Att jag tycker om finländska tandborstar har jag redan nämnt (hur jag än sökt har jag inte hittat de riktiga mjuka tandborstarna i Italien) och i rent överlevnadssyfte behöver jag ha ett reflex. Att springa utan reflex längs med de smala gatorna utanför stadscentrum i ett halvskumt ljus känns onödigt våghalsigt.