fredag, maj 31, 2013

Sienas kloaker

Redan när jag kom till Siena i somras hörde jag talas om att det finns ett kloaksystem under staden som förut tillgodosåg staden med vatten. Det tog mig ett tag att klura ut hur jag skulle ta mig ner i dessa kloaksystem, men i tisdags var det äntligen dags. Jag var taggad til max och ni kan gissa vem som följde guiden som en skugga och som ställde alla möjliga och omöjliga frågor.

Kloaksystemet i Siena är hela 25 km långt och är inte ett sammanhängande nätverk, utan består av olika tunnlar. Jag hade hoppas på att helst få se några råttor eller åtminstone höra några läskiga historier om tjuvar och mördare som i tiderna smugit sig fram i gångarna. Det verkar däremot som om kloaksystemet alltid varit under sträng bevakning och där har enligt guiden aldrig funnits råttor (brist på föda) eller banditer (för många vakter). Tunnlarna förser Sienas många fontäner med vatten, och vattnet som färdas är inte smutsvatten utan regnvatten som silats genom tio meter jord och sten för att till slut hamna i tunneln.

Vi tillbringade 1,5 h nera i de mörka tunnlarna och fick nu som då veta var i staden vi befann oss. Här och där stötta vi tunnlar som gick rakt uppåt och som alltså var brunnar till markytan. Nere i tunnlarna fick vi också se och känna hur tunnelväggarna bestod av material från ett gammalt havsbotten. Idag ligger havet 80 km bort, vilket är en väldigt långt bort med tanke på att Italien inte har samma landhöjningsfenomen som är så välbekant för oss i norr.

Bilder och videon finnas att beskådas här: http://www.ladianasiena.it/fodeo.php?target=nellatorre




I den här massiva fontänen gick vi in

Från utsidan

Från insidan