söndag, april 28, 2013

Italienska högtider i Siena

Några rader om italienska högtider som är aktuella just nu i Siena.

En liten del av processionen
I torsdags, 25 april, firar italienarna att de blivit fria från nazisterna. Med andra ord betyder det att italienarna ser på dagen på samma sätt som vi ser på vår självständighetsdag. Den 2 juni firar man att Italien blev en republik, men det verkar som att italienarna ser dagen de blev fria från nazisterna som en viktigare dag. Den 25:e april är här en ledig dag och italienarna åker ut på utflykter, endera för att besöka en annan stad och äta en stor lunch eller på en picnic ute i naturen.

I Siena firar man idag (28.4) sitt viktigaste helgon, heliga Katarina. Hon ansågs leva speciellt nära Gud och är en viktig symbol för Siena eftersom hon kom härifrån. Häromdagen fick jag reda på att hennes kropp finns balsamerad och öppen för allmänheten att se i en liten kyrka här i Siena medan hennes huvud och ett av hennes fingrar finns i en annan kyrka, också de fyllt synliga. Idag när man firar henne går man bland annat en procession med hennes kroppsdelar.

En av stadsdelarna i Siena har på gång en fest som heter duga. De har ett festprogram som sträcker sig över två veckor och med ett flertal aktiviteter varje dag. Söndag morgon klockan nio vaknar jag av att det låter som åskan släppts lös i staden. Genom mitt fönster ser jag människor från Siena, utklädda i medeltida kläder, paradera runt runt runt stadskärnan med åtminstone 10-15 trummor som de ivrigt slår på. De måste ha gått flera varv runt staden, för de höll på i åtminstone en timme och såg till att inte en enda kotte i Siena kunde sova.