fredag, mars 01, 2013

Inblick i livet i Hong Kong

Snubblade över ett helt otroligt reportage om människors vardag i Hong Kong. Människor bor på helt extremt små utrymmen. Se hela artikeln och bilderna här.

Bilder från Åland




För en vecka sedan var jag ett dygn på Åland. Jag njöt varje minut av de vackra vinterlandskapen som visade sig från sin allra bästa sida i ett underbart vinterväder. Här är några av mina bilder.
















                                   
Ett café
Cappuccino på eftermiddagen,
aja baja skulle italienarna säga


Den typiska åländskt röda asfalten gör entré i den tidiga vårsolen

En katastrofal muntlig presentation

Idag har jag varit med om mitt första muntliga framförande under en föreläsning i Italien. Det var ingen höjdare.

Så här gick det till:
Det är fredag kväll och klockan är 17.56. Fyra minuter kvarstår av lektionen och min professor tycker nog att vi hinner med vårt 15 minuters framförande på de kvarstående minuterna fastän hälften av alla studerandena behöver gå prick klockan sex för att hinna till bussen. Redan det säger någonting vilka odds vi har för att lyckas framföra vår presentation med hedern i behåll. De var inte stora.

Tur i oturen är att jag har lärt mig att prata ganska snabbt på italienska, så jag kan snabbt rabbla upp saker om situationen så kräver. Oturligt nog så går  då 99% av min koncentration till att formulera orden, och det finns bara pyttelite energi till förfogande för att fundera på VAD jag ska säga. Det innebär att det som jag skulle ha kunnat presentera på ett relativt snygg sätt på 15 minuter blir en katastrof när jag har fyra minuter till mitt förfogande. Med andra ord blev det blackout och hjärnsläpp samtidigt.

Det slutade med att jag sade "Jag inte klarar av att hålla den här presentation när jag tvingas att prata så här snabbt" och satte därmed punkt för vad jag tänkt säga fastän min professor bad mig fortsätta. Jag vägrar pressa mig själv i sådana situationer! Helt sjukt att jag ens försökte hålla min första presentation på italienska i raserfart. OM jag skall presentera något på italienska skall det minsann nog vara under BÄTTRE omständigheter!

Jag tror att de andra kurskamraterna aldrig kommer att glömma vem jag är. Jag har aldrig mött så många okända ansikten som sagt hej åt mig som jag gjorde idag då jag gick hem från denna föreläsning.