onsdag, augusti 15, 2012

Att bo på internat, fortsättning

Nu har jag sett tvättstugan på internatet. Låt mig fatta mig kort och säga att efter tre timmar, fyra tvättmaskiner och en söndrad tvättmedelsflaska har jag insett att det verkligen inte var värt ansträngningen. Jag vet inte ens om kläderna är rena eller bara annars blöta av tidigare användares kvarlämnade vatten.

Bilder från il Palio veckan






Tio hästar tre varv runt torget

En viktig del av den italienska kulturen är de lokala högtiderna. Här verkar det som varenda område eller region har sin egen högtid som ska firas med buller och bång. Lite som om varenda by och stad hade sin egen version av Jakobsdagarna.

Sienas stora folkfest är il Palio, som i väldigt korta ordalag går ut på att tio hästar springer tre varv runt torget. Så enkelt är det förstås inte, utan i hästkapplöpningen finns det en stora mängder planering, förberedelser, frivilligarbete men också pengar involverade. Plus en en mängd känslor. Hela staden älskar il Palio. Det är fascinerande att följa med händelserna, för folk lever verkligen upp!

Några intressanta detaljer angående kapplöpningen är att loppet till en rätt stor del avgörs med hjälp av tur. Till exempel väljs hästarna som ska delta i kapplöpningen ut på förhand, och lottas sedan ut till mellan de olika stadsdelarna som tävlar mot varandra. Trots att vissa hästar är betydligt sämre än andra (vilket ingår i tävlingen) så tappar ingen modet för det. Om det lag man håller på har blivit tilldelad en sämre häst ber folket istället lite mera till den heliga Madonnen, Jesu moder Maria.

Att lära sig alla detaljer kring hästkapplöpningen är en hel vetenskap för sig själv. I måndags lottades de tio hästarna ut till de tio contradan (stadsdistrikt) som deltar och nu bor de tio hästarna som kungar inuti stadscentrumet. Det betyder i praktiken att man, när man minst anar det, kan stöta på en häst i centrum tätt följd av 50-100 vrålande män. Nej alltså inte vrålande i syftet att de är arga, utan de vrålar/sjunger för att ... ja, varför de gör det vet jag inte riktigt. Åtminstone syns och hörs det att de är stolta över sin stadsdel och över sin häst.

Dagen med stort D, då den riktiga kapplöpningen kommer att ta plats är torsdagen den 16 augusti. Men två gånger om dagen den här veckan finns det så kallade "övningskapplöppningar", där var hästarna provas inför den stora finalen på torsdag. Två kvällar i rad har jag alltså stått på torget klockan 19.30 och trängts med tusentals andra för att se spektaklet. Hästarna med sina ryttare anländer med ett pistolskott och på en given signal är kapplöpningen igång. Innan man vet ordet av är det över, och folk strömmar till för att fira den häst som representerar dem.

Det här är bara en föraning på allt som finns att sägas om il Palio, jag önskar du kunde få uppleva ljudet, färgerna, lukterna, värmen, känslorna ...