tisdag, maj 28, 2013

Modersmål

På tal om finska. Det hör vid det här laget till rutinerna att vara en levande informationspelare om varför svenska existerar i Finland. Jag kan fortfarande inte hålla tyst när personer i förbifarten nämner mig och finska i samma mening, det är tydligen mycket viktigt för mig att folk vet vilket språk som är mitt modersmål, det räcker inte med att de vet att jag kommer från Finland.

Jobbigt är det dock ändå som idag, när jag blir ombedd att översätta en text från finska till italienska. Och får kommentaren "hur kan du vara finländare som behöver så mycket tid för att översätta texten" som tack. Kommentaren kom ännu till av en person som jobbar med språk (har dock aldrig hört henne säga ett ord på engelska) och som visste att finska inte är mitt modersmål. Dessa upplevelser får mig att sucka.

Årets första aprikoser

En liten kuriosa - igår blev jag bjuden på årets första aprikosskörd. Godaste aprikoserna jag någonsin ätit! Nu väntar jag bara på att vädret skall börja bete sig som om helst ändå vore vår, jag ber inte ens om sommarväder, bara lite uppehöll från regn och rusk.

Toskana när det är som bäst







Slottet i slutet av väggen ...



En ensam vallmo på en murvägg