måndag, juni 10, 2013

Dagens överraskning

Här sitter jag och svettas och har mig för att få till det mest hövliga och formella e-post meddelandet denna värld har skådat, och som svar (jag fick faktiskt ett svar, till och med samma dag!) fick jag "Kära Ida ...". Tydligen har jag inte riktigt koll på det här med formaliteter trots allt!

Bombaderad av frågor

På sistone har jag roat mig med att svettas inför en examen i engelska. Det svettigaste har varit just faktumet ATT jag svettats för den, i den bemärkelsen att mitt annars ganska stabila självförtroende när det kommer till att använda engelskan nästan helt utrotats. Just så är det när man slutar använda ett språk och börjar fundera på grammatik, det vill säga hur man egentligen BORDE säga. Men som man då tydligen inte gör.

Inte så konstigt egentligen att finskan blir svår att använda, så mycket grammatik som den innehåller (15 kasus!) och med tanke på hur många år (12!) som vi studerar den.

I alla fall, här är ett smakprov från vad den muntliga delen i min engelska examen kommer att innehålla. Det är Cambridge som står för frågorna. Ja, och kom ihåg att förställa dig att du sitter supernervös på en stol framför två Cambridge personer som har ögonen på dig som hökar. Allt du säger (och inte säger) bedöms förstås emot dig, varenda sekund du tvekar och varenda gång du säger "hm" analyseras in i minsta detalj.

Det är nu som man önskar att man egentligen visste vad man tycker om skattepengar och hur brottslighet borde bestraffas.


  • Nowadays, there are so many products to choose from that it’s impossible to choose. To what extent do you agree?
  • Who should decide how taxes are spent, government ministers or local people? ..... (Why?)
  • Why do jobs that involve taking difficult decisions appeal to some people?
  • What difficult decisions do you think scientists will face in the future?
  • What is the best way of deciding how a criminal is punished?
  • How easy is it to repair a wrong decision?

Två bilder från Florence

En växt med bra utsikt

Visst vacker spegling!

Vad betyder ett efternamn?

Jag fick häromdagen reda på att det höra till ovanligheterna att italienare tar ett gemensamt efternamn vid giftermål. Gemensamma barn får pappans efternamn. Jag antar att de håller fast vid tanken på att mitt namn är mitt namn, och där med basta. Lite konstigt tycker jag nog ändå att det är.